Hur man läser en däcksidan

Däcken har en mängd information kodad deras sidoväggar. När du ersätter dem, rekommenderar vi boende med storlek och hastighetsklass bilens ursprungliga däck. Kontrollera din instruktionsbok för mer information.

 

Storlek: däcket nedan, ”215” är tvärsnitt bredd i millimeter; 60 är förhållandet mellan sidovägg höjd till dess bredd (60 procent); R betyder radial-ply konstruktion; och 16 är fälgens diameter i tum.

 

Belastningsindex: förkortning för vikt varje däck kan bära på ett säkert sätt. 94 här betyder 1.477 pounds per däck — ganska typiskt för en medelstora bildäck. Det är den maximala däck belastningen.

 

Hastighetsklass: en bokstav som betecknar däckets maxhastighet när den last som definieras av belastningsindex — och inte hur snabbt du ska köra! Standard alla årstider är vanligen klassade S (112 mph) eller T (118 mph). Klättra upp skalan är bokstäverna H (130 mph), V (149 mph), ZR (149 + mph), W (168 mph) och Y (186 mph). Vinterdäck kan bära bokstaven Q (99 mph) eller högre.

atvvision

SLITBANESLITAGE grade: en regering-krävs nummer som anger en Tires förväntat slitage. Betyget 300 betecknar ett däck som kommer att bära tre gånger samt ett däck graderade 100. Men siffrorna har tilldelats av däcktillverkare, inte en oberoende tredje part.

 

Dragkraft och temperatur betyg: dessa noter beteckna en Tires våt-stoppa förmåga och temperatur motstånd. För dragkraft är AA bäst, C är värst. För temperaturbeständighet, noter spänner från en (bäst) till C.

 

Tillverka datumkod: varje däck har en avdelning för transport (DOT) siffran efter bokstäverna däcksidan. De fyra sista siffrorna avgöra den veckan och år däcket gjordes; siffrorna 2315 skulle till exempel innebära att däcket gjordes under 23 veckan 2015. Köp inte däck mer än ett par år gammal.

 

Däck underhåll


Längre livslängd däck gör säkerhetskontroller mer kritisk än någonsin. Många av dagens däck sista 50.000 miles eller mer innan de slits ut, även om värme, miljö, gropar och lågt lufttryck kan försvaga dem.

 

Skydda dina däck:
• Kontrollera lufttrycket varje månad när däcken är kalla (innan de har körts mer än ett par miles). Säker på att de är pumpade till trycket som luften listas plakatet dörrpost eller innanför handskfacket eller bränsle-filler dörr. Använd inte trycket däckets sidovägg, som är det högsta trycket för däcket.
• Leta efter sprickor, skärsår eller buktar i sidovägg eller slitbanan och ersätt däcken som har dem.
• Kontrollera att ojämn slitbaneslitage, som vanligtvis betecknar dålig hjulinställning eller slitna fjädringskomponenter, och har båda kontrolleras av en butik. Har också bilens justering och suspension kontrolleras före montering av nya däck för att hindra dem från att bära förtidigt.
• Bo inom fordonets viktkapacitet noterade på dörrpost plakatet. Överbelastning gör däck kör varmare, ökar risken för ett misslyckande.
• Mät mönsterdjup med en fjärdedel. Om toppen av George Washingtons huvud är bara synliga när den placeras i en slitbanan groove, slitbanan har omkring 4/32-tums djup — tillräckligt att erbjuda vissa all-weather grepp, men det är dags att tänka om ersättning.
View alice123's Full Portfolio